PBI plaatsmaken voor vrede

PBI is een door de Verenigde Naties erkende non-gouvernementele (NGO) organisatie, die zich inzet voor de mensenrechten en pleit voor een geweldloze manier van conflictoplossing. Wanneer ze daartoe worden uitgenodigd, zenden ze teams van internationale vrijwilligers naar gebieden waar sprake is van onderdrukking en conflicten. De vrijwilligers begeleiden mensenrechtenactivisten, hun organisaties en anderen die met politiek geweld worden bedreigd. Mensenrechten schenders zitten in de meeste gevallen niet te wachten op de wereld die getuige is van hun activiteiten. De aanwezigheid van internationale vrijwilligers met als achtervang een steunnetwerk dat bestaat uit betrokken personen van organisaties, regeringsvertegenwoordigers en NGO’s helpt om geweld te voorkomen. Het steunnetwerk levert politieke druk op in het land in kwestie en helpt de escalatie van geweld te voorkomen. PBI maakt plaats voor locale activisten om zich in te zetten voor sociale rechtvaardigheid en de mensenrechten.

Saturday, October 11, 2008

Het werken als PBI-er


Het begin is zoek in Papua, maar niet alleen in Papua, ook voor mij is het begin van ons werk hier met PBI zoek. Ik kan helaas niet ingaan op details van ons werk hier. Wat ik er over kan zeggen is dat het allemaal heel erg interessant is, maar het duizelt me op dit moment en ik heb het gevoel dat ik zoveel meer kennis nodig heb om mijn werk hier goed te doen en waarschijnlijk is dit een terecht gevoel! Er zijn hier heel veel onduidelijkheden voor mij, de politieke situatie nationaal en internationaal, de lokale politieke situatie, hoe zit het politieapparaat en het militaire apparaat en het overheidsapparaat in elkaar en wat zijn hun verantwoordelijkheden en bevoegdheden en tot slot niet minder belangrijk, wie is wie. Vervolgens is er dan de plaatselijke bevolking, inheemse stammen en nieuwkomers en lokale NGO's, wat zijn de achtergronden van al deze personen en organisaties en in welk verband staan ze met het werk van PBI. Daarnaast is er dan nog het werk van PBI, wat hebben we hier in de afgelopen jaren gedaan, met wie en met welke impact en wat zijn de plannen voor de komende periode en met wie. Hoe veilig is ons werk hier en welke rol speel ik daarin. Verder is het heel bijzonder dat ik de Internationale dag voor de Vrede en de regentverkiezingen hier van zo dichtbij mee gemaakt hebt, alhoewel de sfeer hier in Wamena door deze gebeurtenissen ook gespannen is door de bedreigingen en ontwikkelingen die hiermee samenhangen. Tot slot is er dan nog een taalaspect. Wat een energie heb ik in het leren van de taal gestoken en nu blijken er nog zoveel meer woorden te bestaan en vervoegingen die ik soms onvoldoende begrijp waardoor vergaderingen/besprekingen veel energie kosten en ook de lokale Wamena taal is en nieuw hoofdstuk, ya tog?

Ik ben blij, tevreden en opgewonden om te ervaren dat ons werk hier zeer zeker heel nuttig is en dat we een impact hebben op het bestaan van vrede hier tussen conflicterende partijen en op het gevoel van veiligheid van de bewoners van Wamena en de omliggende dorpen en de Highlands hier. Ik voel me bevoorrecht om hier als enige internationale mensenrechten gerelateerde NGO te werken en hoop dat PBI nog lang in Papua kan werken.

Regent verkiezingen in Wamena


Momenteel zijn hier de plaatselijke regentverkiezingen dus is het voor ons weer even druk en niet veel tijd voor "Jalan Jalan". De verkiezingsdag was 8 oktober, maar niet iedereen kon naar de stembus....Nu wordt er al dagen stemmen geteld en het is hier en in de omliggende dorpen van Wamena spannend.

Jonge konijntjes


Twee weken geleden zijn er 4 jonge konijntjes geboren. Heel schattig. Helaas worden ze hier grootgebracht om opgegeten te worden. Onze wacht Otis houdt de konijnen achter in de tuin in een mooie kooi en hij heeft gezegd dat ik vriendjes mag worden met Mama konijn want die wordt niet opgegeten!

We bouwen onze eigen Honai in onze tuin!


Vorige week is in onze tuin onze eigen echte Honai gebouwd. Een Honai is een hut waar de plaatselijke bevolking culturele tradities uitoefend en waar de mannen slapen. Het bouwproces was traditioneel en heel bijzonder. Een groep van ongeveer 15 mannen is 3,5 dag bezig geweest om de Honai te maken. Eerst zijn alle materialen gebracht.

Toen is de fundering gemaakt.

Vervolgens zijn de muren gezet.

Verdieping erop.

En tot slot dak erop.

Dagjes uit in nabijgelegen dorpen.

Nadat alle drukke activiteiten rondom de Internationale dag voor de Vrede voorbij waren konden we lekker van een paar ongedwongen weekenden genieten. Wij zijn lekker met de bus naar Jiwika geweest waar nog een oude Mummie is.

Het afgelopen weekend zijn we op bezoek geweest in Hepoba waar we uitgenodigd waren voor een heerlijke Bakar Batu en Buah Merah. Heel bijzonder om te zien hoe de mensen in de kleine kampungs leven en heel gezellig om samen in de Honai te dineren.

Internationale dag voor de Vrede in Wamena 21 september 2008


Het PBI team in Wamena is in de afgelopen weken erg druk geweest met de voorbereidingen van de Peace Day 2008 activiteiten die plaatsvonden in de week van 15 tot en met 21 september 2008. Op 21 september wordt over de hele wereld deze internationale dag van de Vrede gevierd. Deze dag is ingesteld door de Verenigde Naties in 1981 om het gedachtengoed rondom vrede tussen alle naties en mensen te versterken Harold en ik zijn op 11 september 2008 in Wamena aangekomen en zijn direct volgestort met allerlei activiteiten die verband hielden met de Peace Day activiteiten. Indirect is dit een mooie gelegenheid geweest om alle PBI contacten in Wamena te leren kennen. In deze eerste anderhalve week leek ons huis/kantoor een ware stuif in. Werkelijk iedereen kwam de hele dag in en uitgelopen en het was heel leuk om iedereen op deze hele informele wijze te leren kennen en al te kunnen helpen met vragen.

De eerste activiteit van de Peace Day 2008 activiteiten was het Seminar over Vrede. Als tweede Peace Day evenement was er een competitie tussen kinderen van verschillende scholen. Voor de laagste klassen van de basisschool was er een kleurplaatwedstrijd en voor de hogere klassen van de basisschool was een een tekenwedstrijd met als thema vrede. Voor kinderen van het voortgezet onderwijs was er voor de jongens een pikon (locale mondharp) wedstrijd en voor de meisjes een Noken(haken met de hand) wedstrijd.De derde activiteit was een interactief Radiodialoog met de regent van het district Jayawijaya, het districtshoofd van het leger en een afgevaardigde van de politie, samen met de twee voorzitters van onze Peace Day commissie. De laatste activiteit was de "hoofdact" een Parade met ruim 750 mensen door de straten van Wamena afgesloten met een traditionele Bakar Batu( Harold noemt het steengrillen). Bakar Batu is hier een plaatselijke eet/kook traditie en tijdens de Peace Day activiteiten heb ik voor het eerst gezien wat zo'n bakar batu nou eigenlijk inhoudt. Er wordt een groot vuur gemaakt en daar worden honderden keien in opgewarmd. Zodra deze keien gloeiend heet zijn worden ze samen met groente, Ubi (zoete aardappel) en vlees in een grote kuil gegooid en dan is het een paar uur wachten.

Huis en kantoor

Hier een paar foto's van ons huis en kantoor, zodat je een idee hebt waar we wonen en werken:
Kantoor gila:

Kantoor biasa:

De keuken:

De bibliotheek:

Onze achtertuin

Selamat datang di Wamena


Wamena ligt in de baliemvallei in Papua op ongeveer 1600 meter en wordt omringd door bergen, waarvan de hoogste 4700 meter is. Onze aankomst is Wamena was heerlijk, eindelijk weer een dorpsgevoel, geen stoplichten bijna geen verkeer, lekker zonnig, mooie vergezichten. Iedere dag volgen nieuwe ervaringen elkaar op, van de snelle race becak's, lekkere bananen kopen aan de deur, shoppen op de plaatselijke pasar's, koud en regenachtig 's-avonds, veel werk aan de winkel, jonge konijnen lekker mountainbiken, lieve mensen, onze eigen Honai.

Ons huis/kantoor aan de voorzijde.

Papua, maar eerst nog een terugblik op Yogya

Dit is wel heel schandalig. Sinds 7 juli ons blog niet meer ge-update. Maar we zetten wel steeds foto's op facebook dus we hopen dat dat een klein goedmakertje is.
Na hard werken hebben we onze taalschool in Yogyakarta met goed gevolg afgesloten in augustus.

Voor die tijd hebben we een heerlijke vakantie in Java gehad met de familie van Harold. Wij hebben samen met Jolanda, Fons en Papa Passage de Prambanan, Borobudur en de Bromo vulkaan en plantages in Oost Java bezocht. Verder hebben we een heerlijke dag aan zee doorgebracht en hebben lekker genoten van elkaars gezelschap!


Het afscheid in Yogya was moeilijk, maar we vinden het erg spannend om ons eigenlijke doel in Indonesie tegemoet te gaan en hiervoor is ons contract met PBI eind augustus gestart en zijn we nadat we na een heerlijk VISA weekend in Singapore naar Papua afgereist.

Ons gastgezin tijdens ons verblijf in Yogya, vlnr. Menuk,Nenek,Nuki,Arya. Ocah staat op de foto op ons engels blog.

Met mama Menuk op de foto.