PBI plaatsmaken voor vrede

PBI is een door de Verenigde Naties erkende non-gouvernementele (NGO) organisatie, die zich inzet voor de mensenrechten en pleit voor een geweldloze manier van conflictoplossing. Wanneer ze daartoe worden uitgenodigd, zenden ze teams van internationale vrijwilligers naar gebieden waar sprake is van onderdrukking en conflicten. De vrijwilligers begeleiden mensenrechtenactivisten, hun organisaties en anderen die met politiek geweld worden bedreigd. Mensenrechten schenders zitten in de meeste gevallen niet te wachten op de wereld die getuige is van hun activiteiten. De aanwezigheid van internationale vrijwilligers met als achtervang een steunnetwerk dat bestaat uit betrokken personen van organisaties, regeringsvertegenwoordigers en NGO’s helpt om geweld te voorkomen. Het steunnetwerk levert politieke druk op in het land in kwestie en helpt de escalatie van geweld te voorkomen. PBI maakt plaats voor locale activisten om zich in te zetten voor sociale rechtvaardigheid en de mensenrechten.

Thursday, May 8, 2008

Papua supermooi


Een week gaat supersnel voorbij, maar gelukkig mochten we nog een week naar Papua.
Tja en daar is het echt onbeschrijflijk mooi en nog simpel. Na 3 uurtjes varen over een hele ruige zee deden we het bijna in onze broek van de schrik, regen en wind, maar uiteindelijk was daar dan een echt onbedorven paradijs Raya Ampat, Pulau Kri. Simpele huisjes gemaakt van palmbladeren aan een steiger boven het water met een groen eiland vol vogels tussen de palmbomen op de achtergrond. ‘s-Morgens en ‘s-avonds zwemmen de babyhaaitjes, stingray’s, zeeslangen en heel veel verschillende gekleurde vissen onder ons huisje door. Teveel om te bevatten en een plek om nooit meer weg te willen, maar helaas. Lieve mensen, bijna allemaal van papua, lekker eten en de hele dag hoor je de zee….Het is het mooiste waar we ooit geweest en/of geslapen hebben. Maar we waren er natuurlijk ook om te duiken. Heerlijk. Superblauw water heel veel verschillende scholen vis, die heel nieuwschierig dichtbij komen. Haaien, schildpadden, nog meer verschillende soorten zeepaardjes, krabben, kreeften, we hebben nog nooit zoveel vis gezien onderwater, echt een duikersparadijs. Dan hebben we nog niet al het koraal opgenoemd, zoveel kleuren er zijn gewoon geen woorden voor. Orchideen in het wild allerlei soorten en kleuren…teveel om op te noemen.
Highlight was hier toch een nachtduik waarbij we tot 3 keer toe onze lampen voor langere tijd hebben uitgedaan. Pikdonker en met een beweging van bijvoorbeeld je hand in het water gaat het plankton als sterretjes licht geven in het water, duizende sterretjes. Heeel heeel bijzonder, hadden we nog nooit gezien. Onze duikgids deed ook grappig mee, hij bewoog echt alles in het water waardoor het net een bewegende kerstboom was (banyak lampu kecil). Heel apart om zo in het donker in het water te zweven! ‘s-Avonds hebben we op de steiger heerlijk een biertje gedronken en naar de zonsondergang en sterren gekeken en gekeken naar de plankton lampjes in het water die af en toe aan en uit glinsteren en geluisterd naar het gespring van de vissen in het water om ons heen…..