PBI plaatsmaken voor vrede

PBI is een door de Verenigde Naties erkende non-gouvernementele (NGO) organisatie, die zich inzet voor de mensenrechten en pleit voor een geweldloze manier van conflictoplossing. Wanneer ze daartoe worden uitgenodigd, zenden ze teams van internationale vrijwilligers naar gebieden waar sprake is van onderdrukking en conflicten. De vrijwilligers begeleiden mensenrechtenactivisten, hun organisaties en anderen die met politiek geweld worden bedreigd. Mensenrechten schenders zitten in de meeste gevallen niet te wachten op de wereld die getuige is van hun activiteiten. De aanwezigheid van internationale vrijwilligers met als achtervang een steunnetwerk dat bestaat uit betrokken personen van organisaties, regeringsvertegenwoordigers en NGO’s helpt om geweld te voorkomen. Het steunnetwerk levert politieke druk op in het land in kwestie en helpt de escalatie van geweld te voorkomen. PBI maakt plaats voor locale activisten om zich in te zetten voor sociale rechtvaardigheid en de mensenrechten.

Saturday, October 11, 2008

Internationale dag voor de Vrede in Wamena 21 september 2008


Het PBI team in Wamena is in de afgelopen weken erg druk geweest met de voorbereidingen van de Peace Day 2008 activiteiten die plaatsvonden in de week van 15 tot en met 21 september 2008. Op 21 september wordt over de hele wereld deze internationale dag van de Vrede gevierd. Deze dag is ingesteld door de Verenigde Naties in 1981 om het gedachtengoed rondom vrede tussen alle naties en mensen te versterken Harold en ik zijn op 11 september 2008 in Wamena aangekomen en zijn direct volgestort met allerlei activiteiten die verband hielden met de Peace Day activiteiten. Indirect is dit een mooie gelegenheid geweest om alle PBI contacten in Wamena te leren kennen. In deze eerste anderhalve week leek ons huis/kantoor een ware stuif in. Werkelijk iedereen kwam de hele dag in en uitgelopen en het was heel leuk om iedereen op deze hele informele wijze te leren kennen en al te kunnen helpen met vragen.

De eerste activiteit van de Peace Day 2008 activiteiten was het Seminar over Vrede. Als tweede Peace Day evenement was er een competitie tussen kinderen van verschillende scholen. Voor de laagste klassen van de basisschool was er een kleurplaatwedstrijd en voor de hogere klassen van de basisschool was een een tekenwedstrijd met als thema vrede. Voor kinderen van het voortgezet onderwijs was er voor de jongens een pikon (locale mondharp) wedstrijd en voor de meisjes een Noken(haken met de hand) wedstrijd.De derde activiteit was een interactief Radiodialoog met de regent van het district Jayawijaya, het districtshoofd van het leger en een afgevaardigde van de politie, samen met de twee voorzitters van onze Peace Day commissie. De laatste activiteit was de "hoofdact" een Parade met ruim 750 mensen door de straten van Wamena afgesloten met een traditionele Bakar Batu( Harold noemt het steengrillen). Bakar Batu is hier een plaatselijke eet/kook traditie en tijdens de Peace Day activiteiten heb ik voor het eerst gezien wat zo'n bakar batu nou eigenlijk inhoudt. Er wordt een groot vuur gemaakt en daar worden honderden keien in opgewarmd. Zodra deze keien gloeiend heet zijn worden ze samen met groente, Ubi (zoete aardappel) en vlees in een grote kuil gegooid en dan is het een paar uur wachten.

No comments: